Tel: 0348/430377
CMI Dr. Sivu Nicu
ELASTOGRAFIE
Elastografii cu ecografe de inalta performanta, clasa PREMIUM:

-TOSHIBA APLIO XG

-ESSAOTE MY LAB 60X VISION
Elastografia reprezinta o metoda relativ noua care deosebeste:
Tumorile benigne de cele maligne (cancere) prin masurarea elasticitatii
(rigiditatii) acestora fata de organul normal in care se dezvolta.
Se poate aplica la :
SAN
                          
TIROIDA
                          
PROSTATA

Determina gradul de fibroza al ficatului  in functie de vitezele de deplasare ale
ultra sunetelor.Metoda poate determina vitezele in orice parte a ficatului spre
deosebire de fibroscan la care determinarea fibrozei se face numai aproape de
suprafata ficatului.                                       

Discutii de etapa asupra elastografiilor efectuate cu ecograful TOSHIBA APLIO XG

GLOSAR:

-STANDARD DE AUR:metoda diagnostica cea mai buna la care se raporteaza obligatoriu celelalte metode de diagnostic
-STIFFNES:capacitatea unui tesut de a rezista unei deformari
-STRAIN:modificarea in dimensiuni a unui corp asupra caruia se aplica o forta (stress)
-RATIO STRAIN:raportul (diferenta) intre doua curbe de elastografie
-ROI (receiveir operating imaging):imaginea receptata a curbei de elastografie
-CH1:curba de elastografie pentru tesut normal
-CH2-CH3:curba de elastografie a leziunii sau a mai multor regiuni
-BI-RADS (breast imaging reporting and data system):clasificarea ecografica a cancerelor de sin adaptata dupa clasificarea mamografica
-APLI PURE:soft de detectie a micrcalcificarilor
-TDI (tissue doppler impuls):imagine doppler color a unui tesut obtinuta prin aplicarea de impulsuri doppler
-METAVIR:gradul de fibroza al ficatului obtinut prin punctie biopsie.

ELASTOGRAFIA DE SIN

In literatura de specialitate reprezinta experienta cu cea mai mare acumulare.Toti autorii folosesc clasificarea BI RADS , cu cinci categorii(0,1,2,3,4,5).Fiecare categorie are proceduri de urmat.Punctia biopsie ramine standardul de aur in cancerul de sin.
Elastografiile redate in imagini au fost efetuate pe leziuni da categorii 2,3,4 BI RADS. Pentru sin este stabilit cert ca o RATIO STRAIN peste 10 indica cancer de sin.
Imaginile elastografice cuprin un cancer de sin.
Ecograful TOSHIBA APLIO XG dispune de APLI PURE pentru detectia microcalcificarilor si de TDI pentru delimitarea mai buna a leziunilor.

ELASTOGRAFIA DE TIROIDA

Este stabilit cert ca RATIO STRAIN de peste 10 arata cancer.
Imaginile prezentate arata leziuni de natura benigna.Biopsia de tiroida ramine standardul de aur.Biopsia de tiroida se aplica cu retinere dat fiind raporturile strinse ale tiroidei cu artera carotida si vena jugulara si eventualele accidente redutabile ale singerarii.

ELASTOGRAFIA DE FICAT

Este stabilit cu certitudine ca elastografia diagnosticheaza cu acuratete gradele 0 si 3si 4 de fibroza dupa scorul METAVIR.Elastografia diagnosticheaza ficatul normal si ciroza constituita deja.Ea nu da relatii despre stadiile F1 si F2,caracteristice hepatitelor cronice exact atunci cind un tratament etiologic sau antifibrotic ar putea stopa evolutia fibrozei.
Biopsia hepatica reprezinta inca standardul de aur in diagnosticul bolii cronice de ficat.Dat fiind inconvenientele biopsiei hepetice (fragment mic de 1/50000 din ficat,accidentele reale-hemoragiile inclusiv decesul) sunt in curs de evaluare elastografia,fibroscanul si testele biochimice-fibrotestul si fibromaxul.Este de asteptat ca in decurs de2-3 ,in urma unor conferinte internationale de consens,biopsia hepatica sa fie ilocuita cu un scor al celo trei metode.
Imaginile redate arata ficat normal , steatozic (CH peste 2) si ficat cirotic (CH sub 0,1-la care in prealabil punctia biopsie hepatica a indicat scorul F4 METAVIR)

ECOGRAFIA DE PROSTATA

Elastografia este aplicabila numai intrarectal si la un PSA (antigen prostatic specific) peste 5.RATIO STRAIN peste 10 indica cancer intr-un nodul evidentiabil ecogrfic.Autorul foloseste impartirea antomica americana a prostatei intr-o parte centrala si o parte periferica , despartite de capsula chirurgicala.Orice nodul ecografic aparut in partea periferica este aprioric cancer.Elastografia se dovedeste utila pentru nodulii aparuti in partea centrala a glandei,acolo unde apare adenomul de prosatata.
Punctia biopsie prostatica nu este standardul de aur deoarece cancerul de prostata are debut multicentric (in mai multe puncte simultan) si de aceea biopsia presupune intre minum 6 si cel mult 10 intepaturi deodata si un disconfort pe masura.
Identificarea elastografica a unui nodul ca fiind cancer reduce drastic numarul de intepaturi in prostata si disconfortul asociat.Imaginea prezentata indica doi noi noduli benigni in partea centrala a prostatei.

Str I.C Bratianu,nr.62 in cadrul
C.D.T Bratianu, Pitesti, Arges